Recomendación

100 musicales que deberías ver

Cánovas, Joan Francesc

Barcelona : Amat Editorial, septiembre, 2020

Com deia Andrew Lloyd Webber “un musical és una basta obra col·laborativa que ha d'encertar en una infinitat de decisions que van des de la trama a la partitura i de l'escenografia a la posada en escena”. 

Així és. Els musicals segurament són un dels espectacles més complets que existeixen on s’uneixen actuació, música, cant, ball i coreografies. Tota una gran varietat de disciplines artístiques, unides al servei d’una gran història.

El llibre “100 musicales que deberías ver“ pretén ser un recull d’alguns dels millors muntatges musicals de tots els temps. La selecció presentada per Joan Francesc Cánovas, a més de funcionar a tall de guia i de recull pràctic, presenta una categorització i classificació dels musicals escollits que també ajuda a contextualitzar cada espectacle. 

Així el llibre recull 100 muntatges i els divideix en cinc categories: 

  1. Imprescindibles: els grans musicals moderns
  2. Musicals i pel·lícules imprescindibles que han anat de bracet
  3. Què va ser primer, el musical o la pel·lícula?
  4. Musicals que no hem d'oblidar
  5. Apostes locals d'èxit

En el musicals imprescindibles, Cánovas recull els muntatges que s’han convertit en referents indiscutibles d’espectadors i crítica com "Billy Elliot"; "Cats"; "Chicago"; "Rent"; "The Phantom of the Opera" o "The Lion King".

En la categoria dels musicals i les pel·lícules que han anat de braçet, es destaquen obres com Cabaret; "My fair Lady"; "Mary Poppins"; "Grease"; "Sister Act". I després, l'autor agrupa en una altra selecció aquells musicals en què pel·lícula i muntatge són difícilment inseparables i no se sap quin va ser abans. Aquest seria el cas de "Ghost"; "Hair" o "Hairspray".
Finalment, en l’apartat de musicals que no es poden oblidar trobem "Avenue Q"; "Fun Home", "Camelot"; i "Jersey Boys" entre altres muntatges que han destacat per motius diferents. I per acabar, es presenten apostes locals d’èxit, com és el cas de "Mar i Cel" o "El Médico".
Cal destacar també, que el llibre aporta altres informacions molt interessants com una llista dels musicals guanyadors del Premis Tonny de 1949 a 2019; dels Premis Laurence Olivier del 1976 al 2019, així com una petita llista dels principals noms dins del món dels musicals.

En definitiva, una guia imprescindible per a amants dels musicals i per a aquells lectores i lectors que vulguin iniciar-se en el gènere.

Recomanat per Elisabet Vazquez Puig. Biblioteca de Ripollet.

21/12/2022